Entrades
0

Combatem l’extrema dreta: “la lluita no ha fet més que començar”

Aquest matí la plaça de la Vila de Montblanc ha acollit una xerrada per parlar de l’auge del racisme i la xenofòbia al nostre país i a Europa. Hi han participat el diputat al Congrés Joan Tardà, el fotoperiodista especialitzat en extrema dreta Jordi Borràs i Baharu Dembaga d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.

Tardà ha volgut fer èmfasi en la necessitat de no banalitzar el feixisme: “ens crèiem que havíem enterrat la bèstia set metres sota terra però només estava adormida”. En aquest mateix sentit ha defensat el paper transcendental de reparar la memòria història perquè segons Tardà aquest exercici “té molt a veure amb els valors presents, és un debat sobre la impunitat dels crims”, debat que ha relacionat directament amb la corrupció sistemàtica a l’Estat espanyol. “Som una democràcia podrida amb uns orígens molt clars i no ens podem permetre acostumar-nos a l’anomalia” ha reblat.

En la mateixa línia Borràs ha subratllat que “l’Estat espanyol és el segon estat del món amb més fosses comunes pendents d’exhumar causades per una guerra”. I ha aprofitat per alertar que hi ha el perill de no saber identificar el feixisme, ja que al llarg dels anys ha anat mutant la seva forma. Segons Borràs és possible que “l’extrema dreta nostàlgica del nostre país pot arribar a copiar els models de racisme populista d’alguns països europeus”. Alhora, ha identificat que el perill actual a l’Estat no és que guanyin partits d’extrema dreta sinó que altres partits copiïn el seu discurs.

Dembaga ha interpel·lat el públic dient que “no ens hem de quedar indiferents davant els discursos racistes” i que el jovent tenim la missió de deixar clar que “no volem que passin més barbaritats d’aquest tipus” i ha remarcat que “la lluita no ha fet més que començar”.

Finalment Joan Tardà ha donat la millor recepta per combatre el racisme i ha conclòs que “hem de conèixer el passat per saber interpretar el present. I si sabem interpretar el present, serà molt més difícil que ens manipulin”.

COMPRAR ENTRADES
Cart Overview