Entrades
0

El combat contra la repressió és l’eix central del primer dia d’Acampada

  • “Canviem la història” és el lema escollit per la 24a edició de l’Acampada Jove, celebrada a Montblanc.
  • La tarda ha començat amb les primeres xerrades del festival político-musical, que s’han centrat en com fer front a la repressió.

La 24a edició de l’Acampada Jove, que se celebra el 18, 19 i 20 de juliol a Montblanc, s’emmarca sota el lema Canviem la història, per reivindicar la importància del jovent organitzat, sobretot en el context actual després del judici franquista. 

Com a primer dia i a banda dels concerts, s’han dut a terme les primeres xerrades d’aquesta edició. En primer lloc, a les 16h de la tarda, a l’Espai República de l’Acampada s’ha presentat el llibre sobre l’Oriol Junqueras Fins que siguem lliures, de Sergi Sol. L’han acompanyat Maxi Calero, amic de l’Oriol i representant de la plataforma Free Junqueras; Maria Riera, neboda de l’Oriol i activista i Pep Picas, músic i poeta. 

S’ha destacat, sobretot, la trajectòria de l’Oriol Junqueras a la política municipal del seu poble, Sant Vicenç dels Horts. Mitjançant anècdotes anaven explicant com van aconseguir passar de dos a nou regidors. “És un personatge atípic, com a persona i com a polític”, ha comentat el Maxi Calero, “però transmetem a través seu tot el que està passant. No només a Catalunya, sinó que difonem la seva història arreu dels Països Catalans”.  La Maria, per la seva banda, s’ha mostrat molt agraïda i molt emocionada. “Admiro molt a l’Oriol”, ha dit, “és una persona molt sàvia, culta i sempre l’he tingut com un referent en moltes coses”. Tot i estar a la presó, afirma que es manté fort i és optimista. 

Sergi Sol, autor del llibre, ha esmentat la importància que prenguem consciència del que l’Estat espanyol vol fer a la nostra gent per posar les urnes i deixar que la gent voti. “Tots sabem el que va passar aquells dies i ens volen fer creure que els violents som nosaltres”, ha declarat. Per concloure la seva intervenció, ha transmès un missatge de part de l’Oriol: “Digal-s’hi que no vull veure mai més la derrota als seus ulls. Somrieu! No s’ha de plorar per un poble que lluita. S’ha de lluitar per un poble que plora”. L’acte ha conclòs amb diversos poemes musicats per Pep Picas. 

La segona de les xerrades que s’han dut a terme el dijous a la tarda s’ha titulat “Canviem la història combatent la repressió”, i s’ha fet a les 17.30h a l’Espai Llibertat.

La diputada del Jovent Republicà al Parlament de Catalunya, Rut Ribas ha presentat la xerrada, que ha comptat amb la participació de Diana Riba, eurodiputada d’Esquerra Republicana i membre de l’Associació Catalana pels Drets Civils, Bel Pozueta, de l’associació Alstasugurasoak, Pepe Beúnza, primer objector de consciència al servei militar, i Martí Olivella, cofundador de Novact.

En aquesta xerrada ha tingut com a tema central la presó com a eina de reivindicació política i de creació de consciència per generar canvis. L’eurodiputada Diana Riba ha explicat la duresa del primer impacte de la repressió a la seva família quan van patir l’empresonament de la seva parella i pare dels seus fills, Raül Romeva. “Aquest empresonament ha estat el que l’ha encoratjat a implicar-se en la política institucional per portar la veu dels represaliats polítics al Parlament Europeu amb la candidatura d’Esquerra Republicana”, ha explicat l’eurodiputada. La Bel Pozueta ha exposat la reivindicació dels gairebé 3 anys de lluita per l’empresonament de joves d’Alstasu acusats de terrorisme per una baralla de bar, i també ha volgut destacar que “hem notat molt el suport i l’escalf rebut per part de moltes persones, així com d’institucions d’Euskadi, Navarra i de Catalunya, tant d’Ajuntaments com de Parlaments”.

Per altra banda també han explicat el seu cas dues persones que han estat empresonades per dur a terme reivindicacions polítiques. L’activista Martí Olivella ha explicat el seu cas, quan als anys 70 es va implicar en la lluita no-violenta esdevenint objector de consciència al servei militar, i des de llavors ha estat un activista partidari de dur a terme estratègies de lluita no-violenta com a eina de reivindicació política. Ha destacat la importància que creu que té el fet que “per guanyar batalles polítiques a vegades no n’hi ha prou amb proposar una alternativa sinó que cal demostrar els problemes de la societat posant en evidència al poder” El també activista Pepe Beúnza, que va  ser el primer objector de consciència al servei militar de l’estat espanyol de caràcter polític, ha volgut explicar la importància de la preparació personal de la persona prèvia a l’entrada a la presó, però també per altra banda l’organització i la preparació d’un grup de suport format per persones de fora la presó. Ha explicat que “el novembre de l’any 2017 vaig enviar un decàleg de consells pràctics a Raül Romeva per tal que aquest pogués preparar-se pel possible empresonament que podria patir”.

COMPRAR ENTRADES
Cart Overview