Entrades
0

Justícia a la llibertat d’expressió i combat al feixisme

El segon dia de l’Acampada Jove ha començat amb la lluita i el compromís. La festa de la nit no ha impedit que les dues xerrades del matí comptessin amb força participació, evidenciant així, els principis d’aquest festival.

La primera xerrada ha estat “Cop d’estat als mitjans de comunicació públics: el tancament de la Ràdio Televisió Valenciana” amb Reis Juan i Emili Peña, dos ponents que ens han pogut explicar el tancament de Canal 9 en primera persona.

La Reis Juan, locutora de ràdio 9 durant 23 anys, ha exposat la trajectòria del tancament de RTVV. Tot va començar amb l’entrada a la Generalitat del PP, amb personatges com Eduardo Zaplana i Vicente Sanz, els quals van promocionar la privatització de la radiotelevisió valenciana. Tota aquesta preparació era el que portaria finalment al tancament de Canal 9 (considerat un vertader cop d’estat). Primer, reduint la plantilla d’una forma estratègica: fent fora la gent que plantava cara i deixant al càrrec a tota la militància del PP. Aquest tancament, afirma Reis Juan, “No és més que la continuïtat de l’estat de setge en que es troba el conjunt del País Valencià: mitjans de comunicació, educació…” Així doncs, dins Canal 9 la llibertat d’expressió era limitada però tot i així “El dret de la informació és essencial per a que el poble sigui lliure: mai triaràs bé si no estàs ben informat” per això, per afectat que pogués estar Canal 9, era una eina essencial pel País. Al mateix temps, Emili Peña, tècnic electrònic del Canal 9 ha afegit a la trajectòria explicada per Reis Juan, el procés pel qual es va anar aïllant la comunicació al País Valencià: començant amb el tancament de TV3, seguint per Catalunya Ràdio i acabant amb RTVV.

Els dos ponents han narrat als assistents com va ser la nit del tancament, comparant-lo realment amb un cop d’Estat, tot contant-ho amb una mirada d’impotència i ràbia. Han fet una crida, també, a totes les persones dels Països Catalans a solidaritzar-se per a que, com ha dit Reis “No perdem la memòria de tot el patrimoni audiovisual que té Canal 9: Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, les muixerangues, els grups de música, teatre i cinema…” Tot plegat, esperen recuperar un dret tan essencial com la llibertat d’expressió i d’informació, amb un nou canal que sigui més democràtic i on no hi hagi lloc per les manipulacions de Fabra i el seu govern.

Tot seguit, després de la xerrada, s’ha celebrat una Actuació dels Tabalers de Poble Sec i un Taller dels Pataquers de la URV i els Torraires de Montblanc. Sense descans, ha arribat la segona xerrada: “Feixisme? Ni als Països Catalans ni enlloc” que ha comptat amb Guillem Agulló, David Karvala i Montse Armengou.

Ha començat amb una emotiva xerrada de Guillem Agulló, pare de la víctima Guillem Agulló, assassinat el 1993: “El meu fill era antiracista, antifeixista i independentista. Un valent compromès”. Tot seguit, la Montse Armengou, directora del documental “A la dreta i més enllà” ha afirmat d’acord amb l’exemple de Guillem Agulló que “Per molt que es trenquin les vides biològiques no podran amb les vides ideològiques”. Amb el seu documental ha volgut fer justícia a les víctimes del feixisme i la seva tasca i també ha plantejat reflexions de com hauria de gestionar aquests conflictes el govern. Finalment David Karvala, president d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, ha presentat la plataforma i la seva intenció de que sigui oberta a tothom. Ha demanat també que la qüestió nacional sigui responsable en aquest sentit i que “en el moviment independentista no hi hagi lloc pels feixistes”

El matí s’ha acabat amb l’actuació de l’àliga i el drac de Montblanc i amb un taller de Bastoners de la UAB.

COMPRAR ENTRADES
Cart Overview