Entrades
0

L’escola en català

Durant l’última jornada de l’Acampada Jove 2014 ha arribat un convidat especial a fer una xerrada. Es tracta de Jaume Sastre, professors i activista de les Illes Balears i conegut per haver realitzat una vaga de fam durant 40 dies per una escola digna, en català, pública i de qualitat. També, però, han participat dues mestres de l’Escola Valenciana i el diputat Joan Tardà.

La Lorena Ferrer, de l’Escola Valenciana ha situat als assistents en el context del que és l’escola a hores d’ara al País Valencià, amb dates reals i expressant la preocupació que suposa el programa d’ensenyament en castellà ja que malmet el valencià. La Rosa Pasqual, al seu torn, ha parlat de l’Escola Valenciana i la seva tasca, una federació de 29 entitats que treballen per a la normalització lingüística i que duen a terme tasques de promoció amb el cinema a l’escola o bé la música en Valencià celebrant el Feslloch amb resultats força satisfactoris. Tot això ho han explicat fent una crida d’ajuda per com de malmesa està la situació del País Valencià gràcies al les lleis dictades per l’Estat Espanyol, culpables del genocidi a la llengua.

Seguidament ha parlat Jaume Sastre, rebut per aplaudiments multitudinaris i cares d’emoció. El docent en lluita ha explicat la trajectòria de la situació lingüística a les escoles de les balears: tot començant l’any 2011 amb l’entrada al govern de Bauzà amb uns resultats mai vists a favor del govern popular i acabant amb les eleccions europees, 3 anys després, obtenint els pitjors resultats de la història del PP a les illes. Entre tot aquest procés, el govern va fer enquestes als pares dels escolars per demanar en quina llengua voldrien educar als seus fills i el 90%, en contra del que s’esperava el govern va escollir el català. Això només era l’inici dels obstacles que posaria el govern, fins finalment aprovar el famós decret TIL. Així el comitè de vaga de docents va començar una vaga indefinida a principi de curs i davant la ignorància emesa pel govern, Jaume ha afirmat que “Un principi de curs que no va ser normal no podia acabar d’una manera normal” i d’aquí, fer la vaga de fam. També, en unes declaracions plenes d’emoció ha dit “El vostre suport és el meu aliment” i ha expressat la seva satisfacció, content perquè la seva acció expressava la voluntat d’un poble i amb la vaga s’ha demostrat que no es té por al govern, que junts són els més forts i reivindicant que “El missatge és que una llei injusta no s’ha de respectar”.

Finalment ha clos l’acte Joan Tardà, diputat d’ERC a Madrid. Ha expressat la seva admiració cap a Sastre i ha evidenciat que amb el PP s’ha tornat enrere, escollint a dit els directors i manipulant un servei públic i tan essencial com és l’educació.

COMPRAR ENTRADES
Cart Overview