Entrades
0

Tricentenari i Recursos Naturals

La tarda de divendres ha seguit animada i compromesa. S’ha inaugurat amb una xerrada en motiu del Tricentenari on ha participat Quim Torra, director del Born Centre Cultural. Ha estat presentada per Pep Andreu, alcalde de Montblanc, el qual ha dit que “Cal prendre cura de la memòria col·lectiva ja que la cultura és l’ànima del país” i per això ha lloat la tasca de Quim Torra per la seva feina al Born. Tot seguit, Quim Torra ha explicat que la seva intenció amb el Born era “Fer un aparador de la cultura del país per a que Barcelona no visqui d’esquenes de la història”. També fet una valoració de tot allò que va significar 1714 centrant-se amb els valors dels ciutadans i amb la significació de la data. Llavors, ha admirat les decisions dels catalans de la Barcelona de 1714 i el ideal que suposa que un poble lluiti per aconseguir la sobirania; un ideal de lluitar per la llibertat que en un 2014 és més viu que mai. També, ha fet veure que “Barcelona va estar resistint gràcies a la feina d’uns Països Catalans que hi eren al darrere: pobles de Catalunya, País Valencià i les Illes” finalment ha confirmat que “Ara vivim la reconstrucció de la sobirania que va ser perduda tres segles abans i la independència és tornar a casa, recuperar allò nostre”. Aprofitant una exposició que hi havia a les sales de Montblanc, juntament amb Pep Andreu han donat una visita guiada sobre Francesc de Castellví i les narracions històriques de la Guerra de Successió. Francesc de Castellví era originari de Montblanc i va lluitar al costat de Carles III i en la defensa de Barcelona durant el setge final.

Tot seguit, han continuat les activitats culturals amb l’actuació dels Bastoners de la UAB i el Ball de Bastons de Montblanc. També l’actuació dels Grallers de Montblanc i dels Amics dels Gegants de Montblanc. Abans de l’última xerrada del dia, Tarragona Dansa ha fet un Taller-Exhibició.

La darrera xerrada, presentada per Andreu Cera, portaveu de la Sectorial de Medi Ambient de les JERC, ha sigut “Aigua, energia, sobirania popular!” i ha comptat amb la Susanna Abella i l’Eloi Nolla. Susanna Abella, membre de la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha fet un resum de la història de l’aigua per la zona on ha explicat, a desconeixença de la gran majoria, que aquesta Plataforma té els seus orígens vint anys enrere, naixent de la mà de grups ecologistes, en motiu d’uns transvasaments que es volien fer. A hores d’ara i amb la problemàtica que suposa que vulguin vendre un recurs natural, beneficiant-se empreses privades i patint les conseqüències els habitants, ha dit “Reivindiquem que necessitem l’aigua del riu i els sediments i tota la vida que porta, per això demanem sobirania sobre la gestió dels recursos naturals”. Aquest és l’objectiu de la PDE, fer pedagogia i unir-se a nuclis de població o bé a altres associacions que en donin suport i mostrar el problema a nivell internacional.

Eloi Nolla, per la seva banda, és membre de Xarxa per la Sobirania Energètica i també ha fet una breu pinzellada sobre la història del tema energètic on la lluita va començar als anys 70 en una reivindicació contra l’energia nuclear. Ha mostrat l’interès, doncs, en la sobirania energètica per a que els pobles puguin prendre decisions sobre l’energia tenint en compte les conseqüències ecològiques per tal de fer el menys impacte possible. La seva xerrada ha estat força didàctica ja que ha explicat maneres de solucionar els problemes energètics: “Rebutjar les energies nuclears i prendre el gas com a mètode de transició fins assolir finalment energies renovables al 100%”. A més d’això, ha recomanat plantar cara a les mesures de l’Estat Espanyol centrades en rebutjar els renovables i també ha explicat les possibilitats que suposen reduir.

La tarda s’ha acabat amb l’Actuació dels Gegants de Montblanc amb la Banda de Música “Verge de la Serra de Montblanc”.

COMPRAR ENTRADES
Cart Overview