Entrades
0

Refugees Welcome

Fa quatre mesos es va aprovar l’acord entre la Unió Europea i Turquia, pel qual la UE paga 6.000 milions d’euros perquè els refugiats que arribin a Grècia sense permís d’asil siguin enviats a Turquia. Ahir, divendres 15 de juny, es va declarar un cop d’estat a Turquia. Amb una situació d’inseguretat com aquesta, on queden totes les persones que han hagut de marxar del seu país? L’Ana Surra, diputada del Congreso i exrefugiada, i el Juli Tello de Stop Maremortum han explicat dissabte al matí la crisi de les persones refugiades a l’espai Llibertat.

L’Ana Surra és uruguaiana i de jove es va haver de refugiar per motius ideològics. Ella va viure en primera persona les dificultats per obtenir permís d’asil i la manca i engany d’informació per part de les ambaixades i va estar vivint a Xile, Panamà, Bèlgica i França. La diputada ha remarcat que «un sempre pensa tornar a casa» i que per tant vol anar al país més proper. Per tant, «el sentiment dels refugiats no és venir a Europa sinó seguir al seu país i quan vénen aquí és perquè no tenen un altre remei».

Surra ha respost a la situació de Turquia recordant que són moltes les organitzacions que sempre han dit que «Turquia no és un tercer país segur». La diputada ha afegit que «els milions de refugiats que Europa hi envia no poden viure en aquesta situació» i ha demanat compromís als assistents perquè caigui l’acord.

El representant de Stop Maremortum ha indicat que hi ha més de 60 milions de persones refugiades en l’actualitat. Juli Tello s’ha centrat especialment en la regió mediterrània, «on estan morint persones que tenien un projecte de futur» i on es concedeixen els permisos d’asil de forma arbitrària. L’activista, que va estar ajudant als camps de Lesbos, ha animat els assistents a treballar també des de Catalunya, on hi ha molta feina a fer des de tots els àmbits.

COMPRAR ENTRADES
Cart Overview