Entrades
0

La lluita feminista omple la segona jornada de l’Acampada Jove 2019

  • La visibilització de les dones ha estat el tema central de les xerrades del segon dia de l’Acampada Jove.
  • S’ha abordat aquest tema des d’una perspectiva transversal, ja que se’n ha parlat en xerrades sobre música, pagesia i autodefensa personal.

La 24a edició de l’Acampada Jove posa especial èmfasi en la lluita feminista. L’objectiu des de fa uns anys és que el festival sigui un espai lliure d’agressions masclistes, lgtbifòbiques, etc. Aquest any s’ha reforçat el protocol que es distribueix entre tots els acampats, i com a novetat se’n ha editat un d’específic pels artistes que passaran pels escenaris durant aquests tres dies. També s’han establert dos Punts Liles d’atenció que es troben dins la zona de concerts i la zona d’acampada que se sumen als ja existents a les barres i a les zones de sortida. 

En aquest sentit, les xerrades organitzades pel segon dia d’Acampada Jove han girat entorn d’aquesta temàtica, abordant diverses qüestions. En primer lloc, durant el matí s’ha desenvolupat un taller d’autodefensa feminista, impartit per Pilar Serra, militant i activista feminista.

La segona de les xerrades de divendres al matí s’ha titulat “Canviem la història combatent el feixisme”, i s’ha fet a les 12.30h a l’Espai Llibertat. La xerrada ha comptat amb la participació de Maria Dantas, activista antiracista i diputada d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Marta Rosique, diputada del Jovent Republicà al Congrés dels Diputats, i Guillem Agulló, pare del jove antifeixista valencià assassinat fa 26 anys per l’extrema dreta.

La diputada Dantas ha detallat la situació política del Brasil, el seu país d’origen, on el govern del país està fortament integrat de membres de l’ultradreta, i ha posat en relleu “la importància de la unitat de tots els actors polítics i socials contra el feixisme i el racisme, tenint en compte que la lluita antifeixista és una lluita que té també un caràcter internacionalista“. La diputada del Jovent Republicà, Marta Rosique ha centrat la seva exposició en el fet que les diferents lluites que estem tirant endavant (ecologisme, feminisme, republicanisme) són totes elles lluites que combaten els valors del feixisme, recordant que “al Congrés dels Diputats els republicans som el principal altaveu de l’antifeixisme dels Països Catalans“. Per concloure, Guillem Agulló ha dit que davant l’assassinat d’un fill per part de l’extrema dreta “em podria haver quedat a casa però vaig decidir sortir a reivindicar la lluita antifeixista“, i ha animat al jovent a no defallir en la lluita antifeixista i a no caure en provocacions violentes.

Després de dinar les xerrades han continuat a les 16h a l’Espai Llibertat, amb la participació de diferents persones joves de la Conca de Barberà, en què s’ha posat en comú la importància del foment del cooperativisme, el treball de la terra i la preservació del territori, així com també la potenciació de la pagesia i el sector primari, un sector que també és necessari feminitzar.


La tarda ha conclòs amb la xerrada sobre música feminista, on s’hi ha pogut escoltar a Júlia Colom i Alidé Sans, ambdues integrants del cartell musical d’aquesta edició de l’Acampada. Les dues assistents han coincidit en les dificultats respecte dels homes que han de superar les dones per dedicar-se plenament a la música. Colom afirmava que “El nivell d’expectació que tinc jo respecte la resta de músics no és el mateix. La figura de la cantant és com un ham perquè es suposa ha de captar l’atenció, però sovint et sents jutjada i analitzada pel públic. En canvi, els músics no reben aquesta pressió. Recau una major responsabilitat sobre nosaltres”. Per altra banda, Sans ha comentat algunes dinàmiques que es produeixen dins el sector musical “que abans no les percebies com a discriminatòries, però a mesura que et fas gran, n’ets més conscient. No et prenen en consideració a l’hora de decidir coses sobre el teu propi treball (…) També m’he trobat amb casos d’assetjament a xarxes socials”. Una de les qüestions que s’han posat sobre la taula és el paper dels festivals a l’hora d’afavorir que les dones tinguin més visibilitat: contractar més tècniques de so i fer que hi hagi més dones sobre els escenaris és un dels punts més clau. “És important que les joves tinguin referents de dones que pugen a l’escenari i poden ser elles mateixes”, ha conclòs Júlia.

COMPRAR ENTRADES
Cart Overview